T.Csaba vagyok, egy multinacionális cég egyik informatikusa. A cégünknél 134 projektor van, hogyan tudnám rendszerben kezelni, ha 8 gyártó 26 féle típusa van?

Kedves Csaba!

Ha röviden kellene válaszolnom, azt mondanám, hogy nehezen. A projektorokra nem tekinthet úgy, mint a monitorokra, nem lehet gyártó vagy méret szerint besorolni. A projektorok esetében az a  legfontosabb szempont, hogy hol és mire használják. A projektorokat nem lehet csak darabra kezelni. A leggyorsabban akkor tudok segíteni, ha kapok egy listát a projektoraikról, amelyben gyártó-típus-óraszám fel van tüntetve. Ebből a listából ki fogom tudni szűrni, melyik projektor használható még, és melyik az, amelyiket tudják még évekig használni, és melyek azok, amelytől el kell búcsúzni.  Ez az első lépcső. A projektor típusa, és a használati óraszám sok mindent megmutat. Aztán meg kell találnunk a módját, hogy felmérjük a projektoraik aktuális műszaki állapotát, mert bár a vetíett kép minősége sok mindent elárul, nem tudhatjuk pontosan, hogy pl. 1 200 órát futott eszköz képe azért halvány és életlen, mert a lámpa a végét járja, vagy csak koszos a belseje és karbantartás után 30-40%-ot is javul a fényerősség.

Ha megtörténik a projektorok állapotfelmérése, akkor pontos képet kapunk, és megtörténhet az eszközeik kategórikus besorolása, 1-5-ig kategóriába. Fontos szempont, hogy megvizsgáljuk, melyik projektort hol, milyen fényviszonyok között használják, mekkora és milyen felületre vetítenek vele. Pontosan meg kell határoznunk, hogy az adott helységben, milyen típusú prezentációk zajlanak. Mondok erre egy példát: egy fogspecialista részére kerestünk olyan projektort ahol nagyon fontos volt a felbontás és a színhűség, mert a színek különbözősége, más-más betegségre utalt. Normál felhasználású irodában, ahol prezentációkat vetítenek, teljesen felesleges full HD projektorban gondolkozni, feleslegesen fizetik meg ennek a projektornak a felárát, nem lövünk ágyúval verébre.

Ott tartottunk, hogy pontosan felmérjük a használati igényeket és az adott helyhez, adott feladathoz ajánlunk projektort. Nem kell feltétlen új vásárlásban gondolkozni, a meglévő projektorokat át lehet csoportosítani. Mindig fájdalmas látnom, hogy ha van egy nagy vászon, és a projektor csak a 70%-át vetíti meg, mert aki felszerelte a konzolra, azt gondolta, kb. itt jó lesz.  Érdekesség hogy a sajtótájékoztatók szinte mindegyikére jellemző ez, megspékelve, hogy alig lehet látni a vetített képet. De sok helyen láttam konferenciákon is ezt a jelenséget.

Persze vannak jó példák is, csak sokkal kevesebb esetben.

Projektor

A vetítési távolságokat és a megfelelő fényerejű projektort ezért fontos pontosan kiszámítani.

Ha felmértük a meglévő projektoraikat, esetleg kiselejteztünk párat, akkor jöhet a tervezés a régiek pótlására. Általában minden gyártó palettáján megtalálhatóak a belépő szintű, közepes, és csúcskategóriájú projektorok, különböző fényerővel, felbontással szolgáltatásokkal.

Azt szoktuk javasolni, hogy lehetőség szerint a projektorok nagy többsége egy gyártótól származzon. Fontos az ár, de figyelnünk kell, a gyártó által biztosított garanciára, meghibásodásnál egy új lámpa árára, a tipikus meghibásodásokra, a javítás esetleges költségeire, és a rendelkezésre álló szerviz és alkatrész háttér.

Ha felmértük az igényeket, pontosan meg tudjuk mondani, melyik irodába, tárgyalóba melyik projektor kerüljön.