Az irodánkban, 1 200 óra van az egyik Epson projektorunkban, már nem olyan fényes a képe, mint új korában.  Ez az óraszám sok vagy kevés?  Attól függ…

Az 1 200 óra egy Epson projektor esetében nem sok. Persze attól is függ, hogy melyik típusról van szó. Sokat segített volna, ha ezt megírod, mert anélkül csak nagy általánosságban tudok segíteni. Fontos lenne tudni mekkora képet vetítetek vele, milyen az irodátok tájolása, stb.

Azt biztosan tudod, hogy minden gyártó megad egy óraszámot, amelyet az első lámpa, tud(hat). Ez az optimális eset, teljesen új projektor esetében. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy ezt a projektor hozni tudja. Nem kizárt, de nem jellemző.  Azt minden gyártó kihangsúlyozza, hogy a használat helyétől és módjától függ, hogy a gyár által megadott értékhez képest hány százalékát fogja a lámpa tudni.  Nem véletlen, hogy garanciát nagy általánosságban csak egy év vagy 1 000 órára adnak. Lámpás projektor esetében, a használati óraszám emelkedésével, a fényerő folyamatosan csökken. Ez már 5 00 óra után is látható.

Nézzük, akkor meg a ti esetetekben az 1 200 óra mit jelenthet. Ha a projektorotok 10-15 éves kategória, 2 000 -2 500 ANSI fényerő körüli értékekkel, akkor ne csodálkozz, hogy gyenge a fényerő. Ráadásul ezek az értékek az az újkori állapotra vonatkoznak, nem lehet csodálkozni, hogy halványodik a kép. Normál irodai fényviszonyok között túl nagy képet nem lehet vele vetíteni. A gyártó 3 000 óra üzemidőt adott a lámpára, elvileg tehát nem sokkal a harmadán lehet túl. Nagyban függ attól is, hogy a totál óraszám mennyi, mert a menüben látható óraszám az adott lámpára vonatkozik, és arra is csak akkor, ha nem nullázták egyszer már, mondjuk 1 000 óránál, mert akkor máris 2200 órás a lámpa. A totál lámpaórát a szerviz menüből tudjuk kiolvasni. Ha a ti projektorotokban előzőleg már cseréltek lámpát, és a totál óraszám 6-7 000 óra, nem kell csodálkozni, hogy szemmel láthatóan gyengül a fényerő.

A fényerő csökkenést okozhatja a karbantartás hiánya is.     A fény útjában lévő optikai elemekre vastagon ráég a por, ezért nagy a fényveszteség. Ez karbantartással orvosolható. Az optikai elemek idővel megégnek, ez sem tesz jót a vetített képnek.

                    

Ha a projektorotok 5-8 éve kategória és ez csak az első lámpa, akkor valószínűleg nem volt karbantartva, ezért gyenge a fényerő. Ezekre a belépő szintű projektor lámpákra már inkább jellemző a 3 000 ANSI fényerő, és a 4-5 000 óra lámpa élettartam.  Amennyiben a projektorotok 1-5 éves, akkor már a legolcsóbb kategóriában is 3 500- 4 000 ANSI fényerejűek, az általad jelzett óraszámnál a fényerő csökkenés karbantartással javítható.

Sok helyen tapasztaltuk azt, hogy irodai környezetben házimozi projektort használnak, úgy hogy nincs is tudomásuk róla. Ezek a projektorok jellemzően alacsonyabb fényerejűek, mint irodai társaik, mert otthoni mozizás más fényviszonyok között zajlik. Ezek nem irodába valóak. Most nem a közép és felső kategóriás eszközökre gondolok, hanem a belépő szintűekre.

Összefoglalva sok oka lehet, hogy 1 200 óra után már szemmel láthatóan gyenge a fényerő, küldj el kérlek egy típust, megírom hogy tudod kiolvasni a totál óraszámot, és akkor megoldjuk a problémát.